Älä osta mitään -vuosi


Kyllä. Vuosi.

Kulutus- ja ostotottumukseni ovat kovin huonot tällä haavaa. Ostan turhaa ja harkitsematta sen suuremmin – en isoja ostoksia, mutta pienistä puroista kasvaa suuri virta. Ennen rahapäivää on yleensä kovin tiukkaa sitten. Kiristellään vyötä ja mietitään, ostetaanko ruokaa vai lääkkeitä. En yleensä valita asiasta sen suuremmin, sillä tiedän tilanteen olevan omaa syytäni. Valitan sen sijaan siitä, että pari vuotta sitten maniassa tekemieni ostosten takia minulla on vielä tuhansia euroja velkaa (osamaksuja, kertalainoja, kulutusluottoja), enkä saa maksettua takaisin kuin minimimäärän kuukausittain. Eräästä pystyn maksamaan vain korot ja kulut joka kuukausi – sitä odotellessa, että saan jonkun muun maksettua pois ja kykenen lyhentämään itse velkapääomaa!

Älä osta mitään -vuosi voisi olla apu tähänkin. Eikö totta? Jos kaikki pieniin ostoksiin menevät rahat suuntaisin velkojen lyhentämiseen, saattaisin ainakin yhdestä velasta tai osamaksusta päästä eroon vuoden aikana. Cellbes-osamaksussa on parin kuukauden erät jäljellä – jos en osta mitään, pääsen ko. osarista eroon kokonaan. Eräässä kulutusluotossa on noin neljän kuukauden erät jäljellä – jos en nosta siltä lisää, pääsen ko. luotosta eroon kokonaan.

Haluaisin keskittyä unelmaminääni, joka on tyytyväinen siihen, mitä on eikä haikaile muun perään. Haluaisin meditoida enemmän. Haluaisin liikkua luonnossa enemmän, kerätä kauniita kukkia ja kuivata ne suuren kirjan välissä. Haluaisin takaisin yhteyden vuodenaikojen kulkuun, luonnon sykleihin. Haluaisin olla rauhassa. Haluaisin käydä taidemuseossa aina, kun näyttely vaihtuu. Haluaisin olla seesteinen.

Tavoitteet


 • ostotottumusten pysyvä muuttuminen
 • velkojen lyhentäminen
 • tyytyväisyyden oppiminen


Säännöt


 • hankin vain ruokaa (sitäkin järkevästi) ja tärkeimpiä kulutustavaroita
  • kuukuppi ja bullet journalille uusi muistikirja ovat ostoslistalla tärkeimmissä kulutustavaroissa (bujo-muistikirja tärkeimmissä? KYLLÄ, se on elämänhallinnan ja elämän mielekkyyden kannalta erinomaisen tärkeä)
  • vaatekaappini sisältö on hyvin minimalistinen tällä hetkellä; jos jotakin hajoaa, sallin itselleni korvaavan vaatteen ostamisen (sukkia ja leggingsejä kevyemmällä harkinnalla kuin muita)
  • Spotifystä ja Photoshopista en luovu, vaikka eivät tärkeimpiä kulutustavaroita lienekään, ainakaan Photari (Spotifya ilman ei minun tulisi pitkiä lenkkejä tehtyä lainkaan)
 • kirpputorit eivät ole pannassa ainakaan aluksi; jos jotakuinkin juhannuksena alkaa tuntua siltä, että on liian helppoa tai että kirpputoreille menee liiaksi rahaa, kiellän nekin itseltäni 
 • mikäli jokin tärkeä tavara (esimerkiksi Macbookini) hajoaa, sallin sen korvaamisen – jos kynttilälyhty hajoaa, pärjään ilmankin. Mikäli Lenovoni (peliläppäri) hajoaa... no, sitten en pelaa.
 • sääntöjen kiertäminen pyytämällä jotakin tiettyä syntymäpäivä- tai joululahjaksi on sallittua; sääntöjen kiertäminen vinkkaamalla (tai kinuamalla) "kun mä oon tässä ostolakossa, niin..." -tyyliin ei ole sallittua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesän 2018 bucket list

Askeetikoksi!

Köyhät ei konmarita